Upplagor

Med en upplaga (edition) menas att ett konstverk reproduceras i ett större men bestämt antal. Syftet kan vara konstnärligt, men det vanligaste är att man vill erbjuda ett lägre pris än vad ett enskilt verk betingar. Dock anses ett “grafiskt blad” inte lika värdefullt och “fint” som ett originalverk, vilket beror på framställningsmetoden och dess kvalitet. Det finns dock undantag, t ex litografier av Picasso, Warhol eller ett fotografi av Ansel Adams, Weston eller Cindy Sherman, betingar mycket höga priser fast de är framställda i upplagor. Ett “grafiskt blad” på ett svenskt galleri ligger mellan 1500-3000 kr.
Vanliga metoder för upplagor är litografier, serigrafi (screen), etsning, gravyr eller analogt fotografisk.
Den digitala tekniken, och då främst dagens bläckstråleskrivare, lämpar sig ytterst väl för framställning av en upplaga. Bildkvaliteten är ypperlig, mängder av olika papper av hög klass, rimligt pris, snabb produktion och mycket hög hållbarhet. Därtill är det en helt igenom miljövänlig och giftfri produktion då ProDig använder sig endast av vattenbaserade pigmentbläck och papper. Sist, men inte minst; kvaliteten på antalet i upplagan. Då framställningen är extremt kontrollerad av vårt färghanteringssytem blir skillnaden mellan det först bladet och det sista i stort sett noll.
Då kommer vi osökt in på numreringen. För den talar om kvaliteten på framställningen; ju högre exemplar i upplagan, desto sämre tryck. Det är den historiska uppfattningen, och som numera då helt kan revideras; det spelar ingen roll hur många exemplar vi framställer, alla har exakt samma utseende.

ProDig producerade tre upplagor för Martin Wickströms utställning på Galleri Lars Bohman 2015. Med hög och, givetvis, jämn kvalitet.
Överst till höger, en av förlagorna, en målning av Martin Wickström. Skannad på en Cruse storformatskanner och sedan framtaget som pigmentprint i 70 ex,
25 x 50 cm på Hot Press Natural, 100% syrafri bomull.

Den undre, en målning av Anna Camner, i en upplaga om 50 ex producerad för Artlover Magazine, 2017

Priser för upplagor varierar stort, så begär offert.